Persmateriaal

Overzicht persberichten en foto's

25-10-04 - Persbericht Publieksprijs

Winnaar Rollator Publieksprijs - Curve van Jorn Mols

EINDHOVEN - Tijdens de Week van het Ontwerp, van 16 tot en met 26 oktober, hebben twintig vernieuwende rollators gestreden om de titel ‘rollator van de toekomst’. Zo’n 1100 bezoekers van de expositie in het Temporary Art Centre in Eindhoven brachten hun stem uit. Het winnend ontwerp is Curve, van Jorn Mols, voor zijn designrollator uitgevoerd in berkenhout. Jorn Mols kreeg een cheque overhandigd van 500 euro uit handen van Jan Romme, directeur van het Nationaal Fonds Ouderenhulp en een vertegenwoordiger van Zorgverzekeraar VGZ.

Tweede werd Menno Verheij met de Easy Roll'ator, een zwarte Harley Davidson- achtige rollator. De ‘loopbandrollator’ van Guido Ooms eindigde als derde. Tijdens de expositie werden ook ervaringen van rollatorgebruikers verzameld. Samen met tips van de ontwerpers worden deze ervaringen binnenkort gebundeld in een boekje en aangeboden aan rollatorfabrikanten. Het evenement is een initiatief van Denovo Design in samenwerking met VGZ en het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

Denovo Design wil met dit evenement ruimte bieden aan individualiteit en ervoor zorgen dat de rollatorgebruikers met gepaste trots rond kan lopen. Almar Sinte Maartensdijk van Denovo Design vult aan: De rollator is het verlengstuk van de mens. De mens is divers, maar de rollator is eenvormig, daar willen wij verandering in brengen!

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp ondersteunt het initiatief omdat het fonds mobiliteit onder ouderen erg belangrijk vindt. ‘Veel ouderen stellen de aanschaf van een rollator nu uit, omdat ze het voorwerp associëren met oud. Meer keuze maakt het voor ouderen aantrekkelijker om er mee op stap te gaan, waardoor ze hun sociale contacten onderhouden en minder snel in een sociaal isolement belanden,’ aldus Jan Romme. ‘Daarnaast is het voor ouderen vaak moeilijk hun eigen rollator terug te vinden, als ze die in de gang tussen andere rollators hebben achtergelaten.’

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Consument en Veiligheid dat er relatief veel en ernstige ongelukken gebeuren met rollators. Dit is voornamelijk te wijten aan slecht onderhoud, rollators die niet goed afgesteld staan of ouderen die geen goed gebruik maken van hun rollator.

Woordvoerder Bert Rensen van zorgverzekeraar VGZ hoopt dat door dit evenement de ontwikkeling van de rollator wat meer aandacht krijgt. ‘Vooral qua design is er weinig keuze. Wij zouden graag zien dat er wat nieuwe modellen op de markt komen, omdat ouderen dat ook willen. De ontwerpers dragen daar nu een denkrichting voor aan.’

De design rollators zijn tot en met dinsdag 26 oktober te bewonderen in het Temporary Art Centre in Eindhoven. Daarna zijn er plannen de rollators onder te brengen in een reizende tentoonstelling, onder meer in verzorgings- en verpleeghuizen.

05-10-04 - Persfoto

The rollaround - Trifid en Volksteun - Denovo Design

JPG (1828x665)

JPG (914x333)

JPG (457x166)

01-10-04 - Persbericht - ANP

Ontwerpers willen eenheidsworst rollators aanpakken

BUNNIK (ANP) - Alsof alle ouderen eenheidsworst willen en daarom
vrijwel alle rollators in Nederland hetzelfde qua vorm en kleur zijn. Daar
wil de nieuwe generatie ontwerpers tijdens de Week van het Ontwerp, van 16
tot en met 26 oktober in Eindhoven, een einde aan maken. Tijdens een
expositie in het Temporary Art Centre (TAC) tonen twintig ontwerpers hun
visie op de rollator.

Het evenement is een initiatief van Denovo Design in samenwerking met
meerdere ontwerpers, het Nederlands Fonds Ouderenhulp en onder meer
Zorgverzekeraar VGZ. ,,Sommige ouderen weten niet eens meer welke rollator van hun is als ze in groten getale ergens een bijeenkomst bezoeken en de rollator in de hal blijft staan'', licht een woordvoerder van het fonds toe.

Een woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ stelt dat ze het initiatief steunt, omdat de ontwikkeling van het apparaat al jaren stilstaat en daar wat aan wil doen: ,,Vooral qua design is er nog weinig keuze. De veiligheid is wel verbeterd. Wij zouden graag zien dat er wat nieuwe modellen op de markt komen, omdat ook ouderen dat willen. De ontwerpers dragen daar nu een denkrichting voor aan.''

Tijdens 'ROLLATOR | De nieuwe generatie', willen de jonge ontwerpers met de vernieuwde ontwerpen de individuele identiteit van ouderen versterken en afrekenen met het stigmatiserende blauwe exemplaar. Daarnaast willen ze tijdens het evenement ervaringen van rollatorgebruikers verzamelen en die met adviezen bundelen in een boekje en aanbieden aan onder anderen rollatorfabrikanten en ontwerpers.

Een van de jonge ontwerpers die meedoet, loopt zelf al een week met een rollator om zich in te leven in leven met zo'n karretje. Hij wil dat volhouden, totdat hij zijn ontwerp klaar heeft. Ook andere fans van rollend vervoer hebben zich op het fenomeen gestort. Tijdens de ontwerpweek draait er een videofilm, waarin skaters ruig rollen met de rollators en een film waarop ouderen achter de rollator zijn te zien.

Daarnaast is er een oefenbaan, waarbij ouderen een rollatorrijbewijs kunnen halen. In een fotostudio kunnen ouderen met hun rollator of een omgebouwd exemplaar worden gefotografeerd. Als ze het willen, kunnen ouderen er ook hun eigen karretje laten aanpassen. De ontwerpers willen de omgebouwde rollators graag in een reizende tentoonstelling onderbrengen, onder meer naar verzorgings- en verpleeghuizen.

De ontwerpers verwachten dat speciaal vormgegeven rollators ervoor kunnen zorgen dat ouderen de aanschaf ervan minder lang uitstellen en dat daardoor de mobiliteit stijgt, de kans op ongevallen vermindert en het isolement afneemt. De ontwerper van het winnende ontwerp krijgt 25 oktober van het fonds en VGZ een cheque ter waarde van 500 euro.